Ubiquinol verbetert spermakwaliteit

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met ubiquinol, de actieve vorm van coënzym Q10, verbetert de spermakwaliteit van onvruchtbare mannen.

Er werden 228 mannen met een onverklaarbare vorm van onvruchtbaarheid verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen dagelijks 200 mg ubiquinol gedurende 26 weken of een placebo. Vervolgens werden de mannen gedurende 12 weken gevolgd.

Na de suppletieperiode was de gemiddelde spermadichtheid en -beweeglijkheid significant hoger in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Ook werd in de suppletiegroep significant meer sperma met een normale vorm gevonden. Tijdens de behandelperiode daalde de serumconcentratie van het follikelstimulerend hormoon (FSH) significant, terwijl de inhibine B-concentratie significant toenam. FSH stimuleert de vorming van zaadcellen en inhibine B is een marker voor de vruchtbaarheid van mannen. Ook 12 weken na de suppletieperiode werd nog steeds een significant hogere spermadichtheid en  -beweeglijkheid gezien bij de mannen in de suppletiegroep.

Suppletie met ubiquinol blijkt de kwaliteit van sperma te kunnen verbeteren van mannen die door een onverklaarbare reden onvruchtbaar zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen