Ubiquinol verbetert spermakwaliteit

Suppletie met ubiquinol, de actieve vorm van coënzym Q10, verbetert de spermakwaliteit van onvruchtbare mannen.

Er werden 228 mannen met een onverklaarbare vorm van onvruchtbaarheid verdeeld in een suppletie- en placebogroep. Ze kregen dagelijks 200 mg ubiquinol gedurende 26 weken of een placebo. Vervolgens werden de mannen gedurende 12 weken gevolgd.

Na de suppletieperiode was de gemiddelde spermadichtheid en -beweeglijkheid significant hoger in de suppletiegroep ten opzichte van de placebogroep. Ook werd in de suppletiegroep significant meer sperma met een normale vorm gevonden. Tijdens de behandelperiode daalde de serumconcentratie van het follikelstimulerend hormoon (FSH) significant, terwijl de inhibine B-concentratie significant toenam. FSH stimuleert de vorming van zaadcellen en inhibine B is een marker voor de vruchtbaarheid van mannen. Ook 12 weken na de suppletieperiode werd nog steeds een significant hogere spermadichtheid en  -beweeglijkheid gezien bij de mannen in de suppletiegroep.

Suppletie met ubiquinol blijkt de kwaliteit van sperma te kunnen verbeteren van mannen die door een onverklaarbare reden onvruchtbaar zijn.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login