uit 2016 – Ziekenhuisopnames door magnesiumtekort

(opnieuw gepubliceerd op 30 september 2017, als reactie op het Telegraaf-artikel van 29 september: hartkrampen miskend)

Lees ook:

Magnesium therapie om ouder te worden? (uit 1994)

Onlangs weer ontving het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb drie meldingen van patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen in verband met een verlaagd magnesiumgehalte in het bloed. Dit bleek een gevolg van het gelijktijdig gebruik van een maagzuurremmer zoals omeprazol en pantoprazol en de plastablet bumetanide.

De patiënten hadden last van spierspasmen, convulsies, wegrakingen en hartritmestoornissen. Bij alle patiënten werd de bumetanide gestart na de maagzuurremmer en in alle gevallen betrof het oudere patiënten (gemiddelde leeftijd 70 jaar).

Oudere patiënten zijn mogelijk gevoeliger voor geneesmiddelen die het magnesium in het bloed verlagen doordat zij minder goed eten en hierdoor minder magnesium binnen krijgen met de voeding. Leeftijd kan daarom worden beschouwd als een extra risicofactor voor lage magnesiumspiegels in het bloed.

Op basis van bovenstaande meldingen wordt een waarschuwing voor een verlaagd magnesium in het bloed bij gebruik van bumetanide opgenomen in de bijsluiter.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+