Update 28. Immuunsysteem! De geschiedenis leert ons ...

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

6 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
[vervolg nieuwsbrief 23 mei, 2021] In de 19e eeuw was er een bittere strijd gaande tussen de Franse fysioloog Claude Bernard (1813-1878)  en de microbioloog Louis Pasteur (1822-1895). Bernard dacht holistisch en was er van overtuigd dat wanneer het lichaam gezond is, het het beste bestand is tegen infectieziekten zoals cholera. Pasteur daarentegen had de uitgesproken opvatting dat ziektekiemen juist de belangrijkste oorzaak waren van infectierziekten. Von Pettenkofer zat duidelijk in het kamp van Claude Bernard. Volgens deze twee wetenschappers gaat het vooral om iemands weerstand. Zo deed Bernard de beroemde uitspraak 'le terrain c'est tout, le microbe n'est rien' (het gaat om het milieu [de lichamelijke gezondheid], de ziektekiem betekent niets). Hij was het dus absoluut oneens met Pasteur. Bernard ging uit van het principe dat wanneer het lichaam in goede conditie verkeert en de natuurlijke afweer optimaal is, een micro-organisme geen kans krijgt een lichaam ziek te maken.
De geschetste tegenstelling tussen Bernard en von Pettenkofer aan de ene kant en Pasteur aan de andere kant is ook nu nog duidelijk merkbaar in de geneeskunde. De 'school' van Pasteur bijvoorbeeld zal sterk de nadruk leggen op het doden van de ziekteverwekker (bv. met antibiotica), terwijl de volgelingen van Bernard er alles aan zullen doen om het immuunsysteem te ondersteunen, zodat 'de ziekteverwekker' geen kans krijgt om pathogeen te worden. Pasteur leek gelijk te krijgen, vooral toen de andere beroemde geleerde Robert Koch de verwekker van cholera identificeerde. Maar het verhaal kreeg toch nog een verrassende wending. Pasteur herriep zijn opvattingen op zijn sterfbed: 'Bernard avait raison. Le germe n'est rien, c'est le terrain qui est tout'. (Bernard had gelijk. De ziektekiem is niets, het gaat volledig om het milieu [de lichamelijke gezondheid]).

Goede conditie

Nu na een dikke eeuw de rookwolken van de vete enigszins zijn opgetrokken, is het wel duidelijk hoe belangrijk een goede weerstand is. Een goede conditie wordt tegenwoordig in hoge mate bepaald door het goed om kunnen gaan met stress, voldoende lichaamsbeweging en goede voeding, volgens de moderne inzichten aangevuld met voedingssupplementen.

opstekertje! (2)

LAATSTE NIEUWS In het tijdschrift Nature (Scientific Reports 2021; 11:10641): Impact van dagelijkse hoge dosis orale vitamine D op de inflammatoire markers bij patiënten met Covid-19. Opzet van de studie In deze studie werd bij Covid 19-patiënten de impact van de Pulse D-therapie (dagelijkse suppletie van 60.000 IE vitamine D gedurende 8 of 10 dagen) onderzocht op het verminderen van de inflammatoire markers. De proefpersonen werden in twee groepen ingedeeld:
  • patiënten die'oraal vitamine D volgens de pulse D-therapie kregen toegediend naast de standaardbehandeling (D-groep).
  • patiënten die alleen de standaardtherapie kregen (niet-D-groep).
Resultaten Van de proefpersonen waren aan het eind van de studie 44 in de D-groep en 43 in de niet-D-groep. Na Pulse D-therapie in de D-groep steeg de vitamine D-spiegel gemiddeld van 40 nmol/l naar 222 nmol/l (normaalwaarden volgens de Nederlandse Gezondheidsraad 30 nmol/l;  orthomoleculaire waarden: 80-120 nmol/l). Deze grote stijging ging gepaard met een hoog significante vermindering van alle gemeten inflammatoire markers. Er vond in de niet-D-groep geen significante afname op. Ook het verschil in afname van markers was tussen de twee groepen hoogst significant. Conclusie 1 Therapeutische verbetering van de vitamine D-spiegel tot 200 – 250 nmol/l verbetert hoog significant de inflammatoire markers, gerelateerd aan COVID-19 zonder enige bijwerkingen (ondanks dat bijna toxische spiegels werden bereikt). Conclusie 2 Aanvullende Pulse D-therapie is veilig toe te voegen aan de bestaande behandelprotocollen van COVID-19 en geeft betere resultaten.
Opstekertje! (1; dateert van 8 mei, 2021 - update 27) Vanaf week 9 (eerste week van maart, 2021) zijn er in Nederland nauwelijks Corona-infecties (aangegeven met donkerrode kleur) gevonden bij patiënten met griepachtig ziektebeeld of acute luchtweginfectie (bron: RIVM).
 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.