Veelbelovende rol voor vitamine D bij borstkanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wetenschappers van de Saint Louise University in de Verenigde Staten hebben een moleculair mechanisme ontdekt dat betrokken is bij het ontstaan van triple-negatieve borstkanker. Triple negatief betekent dat de tumor geen receptoren heeft voor oestrogeen, progesteron en de humaan-epidermale groeireceptor 2 (HER2). Vrouwen met een BRCA1-genmutatie hebben een verhoogde kans op dit type borstkanker. BRCA1 is van belang voor herstel van beschadigde DNA-strengen. Een tekort hiervan is in verband gebracht met een verminderde respons op genotoxische medicijnen.

In cellen met een tekort aan BRCA1 wordt protease-cathepsin-L (CTSL) geactiveerd. Dit leidt tot lagere concentraties van het eiwit 53BP1 met als gevolg dat kankercellen ongeremd kunnen groeien. Vitamine D remt de afbraak van 53BP1 onder invloed van CTSL in gezonde cellen. In tumorcellen met een BRCA1-tekort werden verhoogde concentraties van 53BP1 aangetroffen na behandeling met vitamine D.

Bij sommige patiënten met triple negatieve borstkanker wordt een hoge concentratie CTSL en verlaagde concentraties van 53BP1 en vitamine D receptor (VDR) gezien. Identificatie van deze drie biomarkers is zinvol om de respons op medicatie te voorspellen. De ontdekking van het moleculaire mechanisme kan bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe behandelstrategieën voor dit type borstkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen