Veenbes voorkomt urineweginfectie

Suppletie met veenbes (cranberry) kan effectief urineweginfecties bij ouderen voorkomen. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum.

In de studie werden ruim 928 ouderen verdeeld in een suppletie- en placebogroep. De ouderen in de suppletiegroep kregen een jaar lang dagelijks twee capsules met elk 500 mg met daarin 1,8% proanthocyanidinen (9 mg). De anderen kregen een placebo.

De veenbescapsules bleken het aantal urineweginfecties met een kwart te verminderen bij de meest kwetsbare ouderen in een verpleeghuis. Deze groep had minimaal één urineweginfectie in het jaar ervoor, was diabetespatiënt of had een urinekatheter.

De wetenschappers analyseerden ook de kosteneffectiviteit van de capsules en publiceerden de uitkomsten in een separaat artikel. Het bleek dat de capsules duurder waren dan de behandeling van urineweginfecties. Desondanks stellen de onderzoekers dat suppletie een effectieve methode is die bovendien veiliger is dan het toedienen van een lage dosis antibiotica.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+