Veenbessensap gunstig bij metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De consumptie van veenbessensap heeft een positieve invloed op cardiovasculaire risicofactoren bij personen met het metabool syndroom.

Er werden 56 personen met het metabool syndroom verdeeld in een suppletie- en controlegroep. De personen in de suppletiegroep kregen gedurende 60 dagen dagelijks 0,7 liter veenbessensap met 0,4 mg foliumzuur.

In de suppletiegroep was een significante toename van de concentratie adiponectine en foliumzuur en een afname van de homocysteïnespiegel waarneembaar ten opzichte van het begin van de studie en ten opzichte van de controlegroep. Adiponectine is een eiwit dat wordt afgegeven door vetcellen en de insulinegevoeligheid gunstig beïnvloedt. De concentraties van de ontstekingsbevorderende cytokinen TNF-alfa, interleukine-1 en -6 veranderden niet. Ook werd in de suppletiegroep een significante afname van de oxidatie van vetzuren en eiwitten gezien ten opzichte van de controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat de consumptie van veenbessensap cardiovasculaire risicofactoren kan verlagen die behoren bij het metabool syndroom. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen