Vegan & zwanger? Wees alert op B2

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Aanstaande moeders met een veganistisch voedingspatroon doen er verstandig aan naar een diëtist te gaan en hun voeding aan te vullen met supplementen. Dit is de conclusie naar aanleiding van een casestudie waarbij een pasgeborene een levensbedreigende aandoening kreeg als gevolg van een vitamine B2-tekort door een veganistisch voedingspatroon van de moeder.

De pasgeborene dronk slecht, had een versnelde ademhaling en ondertemperatuur. De baby bleek een ernstig verlaagde bloedsuikerspiegel te hebben (0,4 mmol/l) en lactaatacidose. Lactaatacidose is een levensbedreigende verzuring van het lichaam. De moeder van de pasgeborene volgde een strikt veganistisch eetpatroon, ook tijdens de zwangerschap. Hoewel ze supplementen gebruikte (foliumzuur, vitamine B12, vitamine D en omega 3-vetzuren), was het gebruik hiervan onregelmatig.

Bloedonderzoek toonde een ernstig vitamine B2-tekort bij zowel de baby als de moeder. Na toediening van glucose en riboflavine (vitamine B2) herstelde de baby. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Het komt van nature voor in melkproducten, vlees, groenten, fruit en graanproducten.

Volgens de behandelende artsen van het Amsterdam UMC is het van belang dat zwangere vrouwen met een veganistisch eetpatroon adequate begeleiding krijgen van een diëtist tijdens de zwangerschap. Tevens dient aandacht te zijn voor - ook minder bekende - tekorten zoals vitamine B2. Suppletie kan uitkomst bieden. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen