Vegetariërs en personen die wel vis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vegetariërs en personen die wel vis maar geen vlees eten (visvegetariërs), lopen mogelijk een minder groot risico een aantal soorten kanker te ontwikkelen dan de gemiddelde vleeseter. Dat concluderen wetenschappers van de University of Oxford naar aanleiding van hun nieuwe onderzoek. Zo toonden zij voor beide groepen significant verminderde risico's voor maag-, eierstok-, blaas-, bloed- en lymfekanker aan.
Het onderzoek betrof in totaal 61.566 Britse mannen en vrouwen. Deze groep bestond voor 32.403 personen uit vleeseters, voor 8562 uit visvegetariërs en voor 20.601 uit vegetariërs. Gedurende een volgperiode van gemiddeld 12,2 jaar werden in totaal 3350 gevallen van kanker vastgesteld, waarvan 2204 bij vleeseters, 317 bij viseters en 829 bij vegetariërs.
Analyse van deze gegevens bracht aan het licht dat viseters en vegetariërs, ten opzichte van vleeseters, een respectievelijk 71 en 64% verlaagd risico van maagkanker hadden. Op dezelfde wijze bleken viseters een 63% en vegetariërs een 31% verlaagd risico van eierstokkanker te hebben. Voor blaaskanker golden risicodalingen van respectievelijk 19 en 53%, voor bloed- en lymfekanker 15 en 45%.
De onderzoekers zoeken de verklaring van hun bevindingen in het mogelijk beschermende effect van een hogere consumptie van vis, fruit en groente. Deze zouden in een voedingspatroon zonder vlees doorgaans sterker vertegenwoordigd zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen