Verantwoord snacken? Kies voor amandelen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Amandelen zijn een verantwoord en gezond tussendoortje. Dit blijkt uit een studie bij personen met een verhoogde kans op diabetes type-2.

Er namen 137 personen deel aan de studie. Ze waren in de leeftijd van achttien tot zestig jaar en hadden een verhoogde kans op diabetes als gevolg van overgewicht of familiaire belasting. De proefpersonen werden in vijf groepen verdeeld en kregen gedurende vier weken dagelijks 43 gram amandelen bij het ontbijt, de lunch, als tussendoortje in de ochtend of middag of kregen geen amandelen. Bij de deelnemers werd voor en na de suppletieperiode een orale glucosetolerantie test (OGTT) uitgevoerd waarmee de diagnose diabetes kan worden gesteld.

De consumptie van amandelen leidde tot een minder sterke stijging van de glucosespiegel direct na de maaltijden. Wanneer de noten tussendoor werden gegeten nam ook het hongergevoel en de eetlust af. Na vier weken werd geen verschil gezien in lichaamsgewicht tussen de personen die wel en geen amandelen kregen. De inname van de noten leidde tot een vermindering van de energie-inname uit andere voedingsmiddelen. Bovendien nam de inname van enkelvoudig onverzadigde vetzuren en vitamine E toe.

De consumptie van zo’n 20 stuks amandelen per dag heeft een gunstige invloed op de glucosespiegel bij personen met een verhoogde kans op diabetes. De noten leiden niet tot extra gewichtstoename.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen