Verband tussen suikerhoudende frisdranken en psychologische problemen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Consumptie van grote hoeveelheden suikerhoudende frisdranken houdt verband met mentale stoornissen en gedragsproblemen. Ook was er sprake van een verhoogde hyperactiviteit.
In een Noors onderzoek bij 5498 studenten werd aan de hand van vragenlijsten het gebruik van suikerhoudende frisdranken geïnventariseerd. De geestelijke gezondheid werd beoordeeld aan de hand van twee vragenlijsten, de Hopkins Symptom Checklist en de Strengths and Difficulties Questionnaire. Hiermee werd gekeken naar mentale distress, gedragsproblemen en de algemene mentale gezondheidsproblemen. Tot de symptomen van mentale distress werden gerekend paniekerigheid, angsten, gespannenheid, slapeloosheid, gedeprimeerdheid en een gevoel van hopeloosheid.
Uit de resultaten bleek dat de studenten die veel frisdrank dronken meer problemen hadden. Interessant was ook dat studenten die géén frisdrank dronken meer mentale problemen hadden dan studenten die met mate frisdrank dronken. Een directe relatie werd gevonden tussen de consumptie van deze dranken en hyperactiviteit. Studenten die vier of meer glazen frisdrank per dag dronken hadden de grootste kans op gedragsproblemen.
Uit deze resultaten blijkt dat een hoge consumptie van suikerhoudende frisdranken het risico van geestelijke gezondheidsproblemen onder adolescenten kan verhogen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen