Verband tussen suikerhoudende frisdranken en psychologische problemen

Consumptie van grote hoeveelheden suikerhoudende frisdranken houdt verband met mentale stoornissen en gedragsproblemen. Ook was er sprake van een verhoogde hyperactiviteit.
In een Noors onderzoek bij 5498 studenten werd aan de hand van vragenlijsten het gebruik van suikerhoudende frisdranken geïnventariseerd. De geestelijke gezondheid werd beoordeeld aan de hand van twee vragenlijsten, de Hopkins Symptom Checklist en de Strengths and Difficulties Questionnaire. Hiermee werd gekeken naar mentale distress, gedragsproblemen en de algemene mentale gezondheidsproblemen. Tot de symptomen van mentale distress werden gerekend paniekerigheid, angsten, gespannenheid, slapeloosheid, gedeprimeerdheid en een gevoel van hopeloosheid.
Uit de resultaten bleek dat de studenten die veel frisdrank dronken meer problemen hadden. Interessant was ook dat studenten die géén frisdrank dronken meer mentale problemen hadden dan studenten die met mate frisdrank dronken. Een directe relatie werd gevonden tussen de consumptie van deze dranken en hyperactiviteit. Studenten die vier of meer glazen frisdrank per dag dronken hadden de grootste kans op gedragsproblemen.
Uit deze resultaten blijkt dat een hoge consumptie van suikerhoudende frisdranken het risico van geestelijke gezondheidsproblemen onder adolescenten kan verhogen.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+