Verband tussen vitamine K en diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een hoge inname van vitamine K beschermt tegen diabetes type-2.
De gegevens van 38.094 Nederlandse mannen en vrouwen die deelnamen aan een cohortstudie werden geanalyseerd. De proefpersonen waren in de leeftijd van 20 tot 70 jaar. Met behulp van vragenlijsten werd de inname van fylloquinon (vitamine K1) en menaquinon (vitamine K2) vastgesteld. De diagnose ouderdomsdiabetes werd gesteld door medici.
Tijdens de follow-up periode van 10 jaar kregen 918 personen diabetes type-2. De hoogste inname vitamine K1 verlaagde het risico van diabetes met 19% in vergelijking met een lage inname. In de analyse werd gecorrigeerd voor andere risico- en voedingsfactoren zoals de leeftijd, leefstijl, consumptie van vezels, vet, vitamine C en E. Voor vitamine K2 werd een lineair verband gevonden waarbij een toename van 10 mcg vitamine K2 het risico van diabetes met 7% verlaagde.
Voor het eerst wordt een relatie tussen de vitamine K-inname en de kans op diabetes aangetoond. Het is echter nog onduidelijk hoe de vitamine het risico kan reduceren. Mogelijk dat een afname van ontstekingen onder invloed van vitamine K leidt tot een betere werking van insuline. Vervolgstudies zijn nodig om de relatie tussen vitamine K en diabetes verder te onderzoeken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen