Verbetering cognitie door jodium

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met jodium verbetert de cognitie bij kinderen met een milde vorm van jodiumtekort. Mogelijk dat een deficiëntie bij kinderen een goede intellectuele ontwikkeling in de weg staat.
Aan de studie namen 184 kinderen in de leeftijd van 10 tot 13 jaar deel. De kinderen met een lichte vorm van jodiumdeficiëntie werden willekeurig verdeeld in twee groepen. De gemiddelde jodiumconcentratie in de urine was 63 mcg/l en de gemiddelde concentratie van het eiwit thyroglobuline was 16,4 mcg/l. De kinderen in de supplementgroep kregen gedurende 28 weken 150 mcg jodium per dag. De kinderen in de controlegroep kregen een placebo. Voor aanvang en aan het einde van de studie werden biochemische gegevens en gegevens over lichamelijke kenmerken en het voedingspatroon verzameld. De cognitieve functie werd bepaald met behulp van vier onderdelen van de Wechsler Intelligentie Test.
Na 28 weken suppletie steeg de jodiumconcentratie in de urine bij de kinderen in de supplementgroep naar 145 mcg/l en daalde de concentratie thyroglobuline naar 8,5 mcg/l. In de placebogroep bleef de jodiumconcentratie en concentratie thyroglobuline nagenoeg gelijk. Jodiumsuppletie verbeterde significant de score op twee van de vier cognitieve onderdelen van de test. De totale cognitieve score lag bij de supplementgroep significant hoger dan bij de controlegroep.
Geconcludeerd kan worden dat jodiumsuppletie de cognitie verbetert bij kinderen met een lichte vorm van deficiëntie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen