Verhoogd homocysteïne bij erectieproblemen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek is gebleken dat een verhoogd homocysteïnegehalte een risicofactor vormt voor een erectieprobleem.
Het onderzoek werd uitgevoerd bij 31 personen met erectieproblemen en met een gemiddelde leeftijd van 55,6 jaar. In de controlegroep van 33 gezonde personen was de gemiddelde leeftijd 44,5 jaar. Bij al deze personen kwamen geen diabetes, kransvatziekte en tekorten aan vitamine B12 of foliumzuur voor.
De meest bepalende factoren voor een erectieprobleem bleken leeftijd en homocysteïnegehalte te zijn. Het homocysteïnegehalte bleek echter geen verband te houden met het krijgen van een erectie, zoals beoordeeld werd aan de hand van de International Index of Erectile Function (IEEF), een vragenlijst voor seksueel functioneren.
Met behulp van Duplex Kleuren Echografie werd de snelheid van bloeddoorstroming in de penis gemeten. Een verhoogd homocysteïnegehalte bleek de doorbloeding negatief te beïnvloeden.
Bovendien was bij de personen met een erectieprobleem niet alleen het homocysteïnegehalte verhoogd, maar ook de bloedsuikerspiegel, het cholesterolgehalte en het LDL-cholesterol.
Uit dit onderzoek blijkt dat er bij patiënten met erectieproblemen mogelijk een verband is tussen een verhoogd homocysteïnegehalte en een verminderde doorbloeding van de penis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen