Verhoogde homocysteïnespiegel en bipolaire stoornis

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat een verhoogde homocysteïnespiegel een mogelijke rol speelt in de mechanismen die tot verstoring van de neurocognitieve functies bij bipolaire stoornis leiden.
De studie betrof 65 patiënten met bipolaire stoornis en 49 gezonde controlepersonen. De patiënten met bipolaire stoornis bevonden zich in een stabiele fase waarbij er geruime tijd geen sprake was van depressie of (hypo)manisch gedrag. Bij alle deelnemers werd de bloedspiegel voor homocysteïne bepaald. Daarnaast ondergingen ze een aantal neuropsychologische testen.
De gemiddelde homocysteïnespiegel van patiënten met bipolaire stoornis bleek gemiddeld 10 micromol/l te zijn. Deze waarde was 9,5 micromol/l bij de gezonde controlepersonen. Bij patiënten die ouder waren, bij wie de stoornis later was ontwikkeld, of die meer medicatie gebruikten werden de hoogste homocysteïnespiegels gemeten. Een hogere homocysteïnespiegel hield binnen de groep van patiënten verband met significant slechtere scores op de neurocognitieve testen. Er werd echter geen verband aangetoond tussen de homocysteïnespiegel en het psychosociaal functioneren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen