Verlaagde coënzym Q10 bij allergische kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij diverse aandoeningen waaronder fenylketonurie (PKU), astma, migraine, cystische fibrose en hartfalen worden verlaagde coënzym Q10-spiegels gevonden in het bloed. Een nieuwe studie laat zien dat ook in spierweefsel een tekort aan dit coënzym kan worden aangetroffen.

Aan de studie namen kinderen in de leeftijd van 2 tot 16 jaar deel met een voedselintolerantie of allergie. Er werden spierbiopten afgenomen om de Q10-concentratie te bepalen. De kinderen werden op basis van hun leeftijd in twee groepen verdeeld (jonger en ouder dan 10 jaar). De resultaten werden vergeleken met een groep gezonde leeftijdgenoten.

Kinderen vanaf 10 jaar hadden significant lagere Q10-concentraties in vergelijking met de jongere kinderen en met gezonde leeftijdgenoten. Ook was de activiteit van de elektronentransportketen in de mitochondriën significant lager bij de kinderen vanaf 10 jaar. De elektronentransportketen is een energieproducerend proces waarbij Q10 als coënzym vereist is. De Q10-concentratie was significant gerelateerd aan de duur van de aandoening: hoe langer de kinderen de allergie of intolerantie hadden, hoe lager de concentratie.

De resultaten laten zien dat kinderen met langdurige allergieën of intoleranties een tekort aan coënzym Q10 in de spieren kunnen ontwikkelen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen