Verminderde spiermassa door stress

Stress tijdens de zwangerschap leidt via een verhoogde productie van de glucocorticoïden tot een blijvend verminderde spiermassa bij het nageslacht. Dit blijkt uit een studie met ratten.

Stress tijdens de zwangerschap, geïnduceerd door bijvoorbeeld een slechte voedingstoestand, is significant van invloed op de spierontwikkeling van de foetus. Het aantal vezels van een spier ligt reeds bij de geboorte vast. Groei van spieren vindt enkel plaats door toediening van extra eiwitten of toevoeging van extra satellietcellen (een soort stamcellen) aan bestaande spiervezels.

Eerdere experimenten met ratten hebben aangetoond dat foetussen die worden blootgesteld aan glucocorticoïden een verminderde spierontwikkeling hebben. Dit kon worden verklaard door een verminderde productie van eiwitten. De huidige studie toont dat glucocorticoïden ook een negatieve impact hebben op de replicatie van satellietcellen.

Aangezien glucocorticoïden van invloed zijn op de stamcellen van spieren, kan het negatieve effect van stress tijdens de zwangerschap levenslange consequenties hebben.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+