Vermindert visolie hartschade na bypassoperatie?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Visoliesuppletie vóór een bypassoperatie vermindert mogelijk de schade aan het hart erna. Dit concluderen onderzoekers na een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie.
Personen met een vernauwing van de kransslagaderen hebben een grotere kans op angina pectoris, een hartaanval of andere hartafwijkingen. Bij een bypassoperatie worden de kransslagaders van het hart omgeleid, zodat de kans hierop wordt verkleind.
Veertig patiënten die gepland stonden om een bypassoperatie te ondergaan, werden in twee groepen verdeeld. Van hen kregen 22 patiënten dagelijks visolie (8 gram per dag) en 18 patiënten een placebo gedurende 6 weken voor de operatie.
Vlak na de operatie bleek dat bij beide groepen de concentratie troponine I, een maat voor hartschade, was verhoogd. Na 24 uur was de concentratie troponine I in de visoliegroep significant ongeveer de helft lager in vergelijking tot de placebogroep. Na 48 uur was er nog steeds een verschil, maar niet meer significant. De onderzoekers concluderen op basis hiervan dat de hartschade als gevolg van de operatie door de visolie mogelijk wordt verminderd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen