Vetarm versus lage glycemische belasting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Personen vallen even snel af door een vetarm dieet als met behulp van een dieet met producten met een lage glycemische belasting (GB). Wel ervaren de personen met een vetarm dieet meer honger en zijn hun risicofactoren van hart- en vaatziekten minder verbeterd.
Aan het onderzoek deden 39 te zware jongvolwassenen mee. Allen kregen een dieet dat óf vetarm óf laag was betreffende de GB. De diëten waren beide energiearm. De proefpersonen volgden het dieet totdat ze tien procent van hun lichaamsgewicht kwijt waren. Zowel voor het onderzoek als erna werden verschillende risicofactoren voor diabetes en hartziekten bepaald.
Beide groepen vielen ongeveer even snel af. De groep met het lage GB-dieet had significant minder honger dan de vetarme groep. Insulineresistentie, triglyceriden en C-reactief proteïne (CRP) verbeterden in de lage GB-groep significant meer dan in de vetarme groep. De bloeddruk verbeterde in de lage GB-groep ook meer dan in de vetarme groep. Dit was echter niet significant. De verandering in vetvrije massa waren bij beide groepen gelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.