Vette vis gunstig voor bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Driemaal per week vette vis heeft een gunstige invloed op de bloeddruk van personen met overgewicht. Het effect is vergelijkbaar met dat van het dagelijkse gebruik van visoliecapsules. Dit werd geconcludeerd naar aanleiding van een onderzoek met 324 zwaarlijvige personen.
De BMI van de deelnemers varieerde van 27,5 tot 32,5 kg/m^2 en de leeftijden van 20 tot 40 jaar. In willekeurige groepen verdeeld, werden ze gedurende 8 weken aan vier verschillende energiebeperkte diëten toegewezen. Dit hield in alle gevallen een 30% verlaagde energie-inname in. Bij het dieet van de eerste groep stond er 3 maal per week 150 gram zalm op het menu. Dit kwam overeen met een dagelijkse inname van 2,1 gram omega 3-vetzuren. De tweede groep kreeg driemaal per week 150 gram kabeljauw, wat 0,3 gram omega 3-vetzuren per dag inhield. De derde groep kreeg dagelijks 1,3 gram omega 3-vetzuren in de vorm van visoliecapsules. De vierde groep diende ter controle en kreeg capsules met zonnebloemolie (controle).
Aan het einde van de onderzoeksperiode werd bij degenen in de zalm- en visoliegroep een significant lagere onderdruk gemeten dan bij degenen die als onderdeel van hun dieet kabeljauw kregen. Er was geen significant verschil met de controlegroep. Het bloeddrukverlagende effect van de diëten met zalm en visolie bleek echter het sterkst te gelden voor degenen met een bij aanvang lagere DHA-status, bepaald aan de hand van de concentratie DHA in de rode bloedcellen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen