Vette vis tegen astma bij kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een zwangere vrouw met astma in de familie doet er goed aan om vette vis te eten. Dit vermindert de kans dat haar kind later ook astma krijgt. Bij vrouwen die geen astma in de familie hebben, is dit voordeel niet aanwezig. Dit zei dr. Frank Gilliland op het internationale congres van de American Thoracic Society in Orlando, Florida.
Aan zijn onderzoek deden 691 vrouwen met een kind van ten minste vijf jaar oud mee. De helft van de kinderen hadden voor het vijfde levensjaar astma ontwikkeld. De moeders werden ondervraagd over de visconsumptie gedurende hun zwangerschap.
Hoe meer vis de astmatische moeder had gegeten, des te kleiner was de kans dat haar kind voor het vijfde levensjaar astma ontwikkelde. Wanneer deze moeders één keer in de week tot één keer in de maand vette vis aten, werd het risico op het ontwikkelen van astma in het kind voor het vijfde levensjaar met 70% gereduceerd. Dit verband was niet te zien bij moeders zonder familiegeschiedenis met astma.
Waarschijnlijk is deze gunstige werking toe te schrijven aan de omega 3-vetzuren in vette vis.
Aangezien vis verontreinigd kan zijn met kwik, kan dit de mentale ontwikkeling van de foetus verminderen. Om deze reden is het misschien verstandig om visoliecapsules te nemen. Deze capsules bevatten ook omega 3-vetzuren, maar geen kwik. Het is nog niet bewezen dat ook deze capsules het genoemde voordeel opleveren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.