Vetzuren en het hart

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Vervanging van verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren heeft een gunstig effect op het risico van coronaire hartziekten, zo blijkt uit een Deense studie.
Een hoge inname van verzadigde vetzuren leidt namelijk tot een verhoogde LDL-cholesterolspiegel en daarmee tot een verhoogd risico van coronaire hartziekten, zoals een hartinfarct. Het terugbrengen van het aandeel verzadigde vetzuren in de voeding vereist echter, om de juiste energiebalans van de voeding te handhaven, vervanging door andere macronutriënten. Om die reden werden de effecten van de vervanging van 5% van de energie-inname van verzadigde vetzuren door achtereenvolgens enkelvoudige vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en koolhydraten met elkaar vergeleken. Hiertoe werd gebruikgemaakt van de gegevens van 11 verschillende Amerikaanse en Europese cohortstudies. In deze studies werden, verdeeld over een totaal van maar liefst 344.696 deelnemers en volgperioden van 4 tot 10 jaar, 5249 hartinfarcten en 2155 fatale hartinfarcten gerapporteerd.
Uit de resultaten bleek dat de vervanging van verzadigde vetzuren door meervoudig onverzadigde vetzuren tot een 13% verlaagd risico van een infarct en een 26% verlaagde kans hieraan te overlijden leidde. Dit ten opzichte van een licht gestegen risico van een infarct als de verzadigde vetzuren door koolhydraten werden vervangen. De vervanging van verzadigde vetzuren door enkelvoudig onverzadigde vetzuren bleek in relatie tot het risico van coronaire hartziekten geen enkel voordeel op te leveren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen