Vetzuren en training gunstig bij metabool syndroom

Suppletie met omega 3-visvetzuren in combinatie met oliezuur leidt tot metabole verbeteringen bij personen met het metabool syndroom.

Tijdens de studie namen 36 personen met het metabool syndroom deel aan een intensief trainingsprogramma van 24 weken. De deelnemers werden willekeurig in twee groepen verdeeld. In de placebogroep kregen ze dagelijks 500 ml afgeroomde melk met 8% vet. In de suppletiegroep kregen de deelnemers dezelfde melk, maar dan verrijkt met 275 mg EPA en DHA en 7,5 gram oliezuur (vooral te vinden in olijfolie).

In de suppletiegroep werd weliswaar een toename gezien van de omega 3-vetzuurconcentratie maar dit was niet significant. Na het intensieve trainingsprogramma werd in beide groepen een verbetering van de maximale zuurstofopnamecapaciteit (VO2-max) gezien van gemiddeld 13%. Ook werd een verlaging van de bloeddruk met gemiddeld 7%, een afname van de buikomvang met 2% en een vermindering van de vetmassa met gemiddeld 3% gezien bij de deelnemers in beide groepen. Maar een verbetering van de insulinegevoeligheid, CRP en het HDL-cholesterolgehalte werd alleen gezien bij personen in de suppletiegroep. Deze parameters verbeterden respectievelijk met 32%, 32% en 10%. Er werd geen verschil gezien voor wat betreft de nuchtere glucosespiegel, het triglyceridengehalte en de fibrinogeenconcentratie, een eiwit dat een rol speelt bij de bloedstolling.

Suppletie met omega 3-visvetzuren samen met oliezuur tijdens een intensief bewegingsprogramma kan bijdragen aan een verbetering van stoornissen die behoren tot het metabool syndroom.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+