Vetzuren even effectief als antipsychotica

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren verminderen de kans op een psychose bij jongeren die hiervoor gevoelig zijn.
Aan de studie namen 81 jongeren deel in de leeftijd van 13 tot 25 jaar die een verhoogde kans hadden op een psychose. De jongeren werden gedurende 12 weken behandeld met een placebo of 1,2 gram omega 3-vetzuren per dag. Vervolgens werden ze nog 40 weken gevolgd. Uiteindelijk hadden 76 jongeren (94%) de behandeling volledig ondergaan.
Na 12 maanden bleek het risico van een psychose beduidend kleiner bij de jongeren in de behandelgroep (5%) in vergelijking met de jongeren in de placebogroep (28%). Het risico van een psychose nam dus met 23% af bij gebruik van omega 3-vetzuren. Daarnaast namen de symptomen significant af onder invloed van de omega 3-vetzuren en verbeterde het functioneren significant. Er was geen verschil in gerapporteerde bijwerkingen tussen beide groepen.
De werking van omega 3-vetzuren ter preventie van een psychose is vergelijkbaar met antipsychotica. Bij de vetzuren worden echter nauwelijks bijwerkingen gemeld, terwijl de reguliere medicatie kan leiden tot ernstige bijwerkingen. Vervolgstudies zijn gewenst om te onderzoeken of visvetzuren op de lange termijn ingezet kunnen worden ter vervanging van antipsychotica.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen