Vetzurenverhouding belangrijk voor de botten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een grotere verhouding van omega 6- tot omega 3-vetzuren geeft een kleinere botmineraaldichtheid van de heup bij zowel mannen als vrouwen. De verhouding van de verschillende onverzadigde vetzuren in de voeding kan belangrijk zijn voor het in goede conditie houden van de botten op latere leeftijd. Dit zijn de conclusies van onderzoekers van de University of California.
Voor het onderzoek werden van 1532 mannen en vrouwen van 45 tot 90 jaar met vragenlijsten gegevens verzameld over onder andere roken, alcoholgebruik, lichaamsbeweging, gebruik van vitaminen en hormonen. De botmineraaldichtheid (BMD) werd gemeten in de heup en de wervelkolom.
Er was een significant omgekeerd verband tussen de verhouding linolzuur (omega 6) en alfalinoleenzuur (omega 3) in voeding en de BMD van de heup bij 642 mannen en 564 vrouwen die geen hormoontherapie gebruikten en 326 vrouwen die wel een hormoontherapie gebruikten. Dit was onafhankelijk van leeftijd, BMI en lifestylefactoren. Een grotere verhouding van omega-6 tot omega-3 veturen was ook significant en onafhankelijk gerelateerd aan een lagere BMD van de heup bij alle vrouwen en van de wervelkolom bij de vrouwen die geen hormoontherapie gebruikten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.