Vezels beschermen na hartinfarct

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge vezelinname na een doorgemaakt hartinfarct kan de kans op sterfte met een kwart verminderen. Per dag wordt een vezelinname van 30 tot 40 gram geadviseerd. Slechts weinigen halen deze adequate vezelinname.

Er werden meer dan vierduizend mannen en vrouwen gevolgd die voor het eerst een hartinfarct hadden doorgemaakt. Er waren gegevens bekend over hun voedingspatroon van vóór het infarct en ook van erna. Hun vezelinname uit granen, groenten en fruit werd berekend. Ze werden gedurende negen jaar gevolgd.

Tijdens de volgperiode overleden 682 vrouwen en 451 mannen. Een adequate vezelinname na het infarct leidde met 25% tot een significante afname van het algehele sterfterisico. Het risico van sterfte als gevolg van een hart- of vaataandoening nam met 13% significant af. Het verband was het duidelijkst voor de vezelinname uit graanproducten. Wanneer de vezelconsumptie na het infarct hoger was dan ervoor nam de algehele sterfte en sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten met respectievelijk 31% en 35% significant af. Bovendien bleek dat iedere verhoging van de vezelinname met 10 gram per dag leidde tot een significante sterftereductie van 15%.

Het is nog niet geheel duidelijk waardoor de sterftekans afneemt, maar de onderzoekers vermoeden dat een hoge vezelconsumptie leidt tot een afname van ontstekingsreacties, vermindering van oxidatie van vetzuren, afname van het ‘slechte’ LDL-cholesterolgehalte, een betere glucoseregulatie en een betere samenstelling van de darmflora.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen