Vijgenbladthee bij atopisch eczeem

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De consumptie van vijgenbladthee (Ficus carica) verlicht klachten van atopisch eczeem. Atopisch eczeem is een allergische vorm van eczeem die gekenmerkt wordt door een rode, jeukende huiduitslag. 

Aan het onderzoek namen dertig proefpersonen deel in een leeftijd van 20 tot 59 jaar. Ze hadden een matige vorm van eczeem. Dit bleek uit een score van 2 tot 15 symptomen op de Eczema Area and Severity Index (EASI), een hulpmiddel voor het meten van de ernst van atopisch eczeem. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. De deelnemers kregen gedurende acht weken dagelijks 500 ml vijgenbladthee of water met een vergelijkbare kleur.

Onder invloed van de vijgenbladthee werd een significante verbetering van symptomen gezien op de EASI ten opzichte van de placebo. In de suppletiegroep werd bij de deelnemers na vier weken een significante vermindering van de EASI-score gezien ten opzichte van het begin van het onderzoek. In de placebogroep werd bij 7 van de 15 deelnemers een verslechtering van het atopisch eczeem gezien, in de suppletiegroep was dit bij slechts één persoon het geval. 

Voor de behandeling van atopisch eczeem zijn weinig alternatieven, terwijl medicijnen nadelige bijwerkingen kunnen hebben. Dit is de eerste humane studie naar de consumptie van vijgenbladthee bij atopisch eczeem. De resultaten lijken gunstig.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen