Vis beschermt tegen hartritmestoornissen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Langdurige consumptie van vis heeft mogelijk een beschermende werking tegen het ontstaan van hartritmestoornissen bij gezonde volwassenen.
Aan het onderzoek namen 1514 mannen en 1528 vrouwen deel met leeftijden van 18 tot 89 jaar. Bij iedere deelnemer werd een elektrocardiogram (ECG) gemaakt en met behulp van vragenlijsten werd informatie verkregen over het voedingspatroon.
Op een ECG kan de lengte van een QT-interval worden afgelezen. Dit is de tijdsduur van een bepaald deel van de elektrische prikkelgeleiding van het hart. Als deze waarde wordt gecorrigeerd voor het aantal hartslagen per minuut dan wordt gesproken van QTc-interval. Een verlengde QTc-interval kan leiden tot een fatale hartstilstand. Er bestaat een verhoogd risico van levensbedreigende hartritmestoornissen als de QTc-interval de 0,45 seconden overschrijdt.
Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat personen die meer dan 300 gram vis per week consumeerden een 14% kortere QTc-interval lieten zien vergeleken met de personen die geen vis aten. Ook hadden ze 29,2% minder kans op een QTc-interval groter dan 0,45 s.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen