Vis eten voorkomt aderverkalking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Het eten van vis biedt mogelijk bescherming tegen aderverkalking bij mannen van middelbare leeftijd.
In totaal 250 Japanse mannen tussen 40 en 49 jaar namen deel aan een studie waarbij het verband tussen visconsumptie en aderverkalking werd onderzocht. De mannen hadden geen hart- of vaatziekten doorgemaakt. Informatie over de leefstijl en voeding werd verkregen met behulp van vragenlijsten. De dikte van de binnenste bloedvatwand van de linker en rechter carotis slagader werd gemeten. Hiermee werd de mate van aderverkalking bepaald.
De resultaten lieten zien dat de mannen die minder dan 4 keer per week vis aten een significant dikkere bloedvatwand hadden dan de mannen die meer dan 4 maal per week vis aten. Dit bleek na statistische correctie voor de leeftijd, middelomtrek, rookjaren, alcoholconsumptie, diabetes en gebruik van cholesterolverlagende medicijnen. Na verdere correctie voor LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglyceriden en CRP werd geen verschil meer tussen de groepen waargenomen.
Geconcludeerd kan worden dat het eten van vis mogelijk bescherming biedt tegen aderverkalking bij mannen van middelbare leeftijd. De onderzoekers denken dat dit komt doordat het de ontstekingsreactie tegengaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen