Vis tegen hartritmestoornissen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van gebakken of geroosterde vis zoals tonijn, vermindert bij ouderen de kans op de meest voorkomende ritmestoornissen, die van het type boezemfibrillatie. Gefrituurde vis of vissandwiches, zoals die in Amerika te krijgen zijn, gaven dit niet te zien.
Dit concludeerden wetenschappers na twaalfjarig onderzoek onder bijna vijfduizend ouderen. Bij aanvang van de studie werd de visconsumptie vastgesteld. Met behulp van jaarlijkse cardiogrammen en de opname in ziekenhuizen werd het vóórkomen van de ritmestoornissen vastgesteld.
Gedurende het onderzoek kregen 980 ouderen last van boezemfibrillatie. De ouderen die één tot vier keer in de week geroosterde of gebakken vis aten, hadden 28% minder kans op de ritmestoornis dan de ouderen die minder dan één keer in de maand deze vis aten. Stond deze meer dan vijf keer in de week op het menu, dan had zelfs 31% minder kans op hartaritmie in vergelijking met de deelnemers die bijna geen vis aten. Het maakte niet veel uit of iemand al een infarct had gehad of aan hartfalen leed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.