Vis voorkomt mentale achteruitgang

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het eten van vette vis en de consumptie van omega 3-vetzuren uit vis verminderen het risico van mentale achteruitgang op middelbare leeftijd. Inname van veel cholesterol verhoogt juist de kans op verminderde cognitieve vaardigheden.
Dit concluderen dr. Sandra Kalmijn en dr. Daan Kromhout van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Zij voerden een studie uit onder 1.613 Nederlandse mannen en vrouwen tussen de 45 en 70 jaar die gewend zijn om regelmatig vis te eten.
Het bleek dat mensen die voeding gebruikten met veel omega 3-vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), en tevens veel vette vis aten, 19% minder kans hadden op verminderde hersenfunctie en 28% minder kans op een vertraagde hersenfunctie vergeleken met degenen die geen of weinig vis aten.
Daarentegen hadden personen die veel cholesterol in hun voeding hadden 27% meer kans op een verminderd geheugen.
Een afname in cognitieve vaardigheden kan al tientallen jaren voor de aanvang van de ziekte van Alzheimer beginnen. Het is daarom belangrijk om het effect van de voeding op de mentale achteruitgang op middelbare leeftijd te onderzoeken, aldus de wetenschappers.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.