Vis voorkomt sterfte door hart- of vaatziekte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De consumptie van vis of het gebruik van visoliecapsules verlaagt het risico van een hart- of vaataandoening. Hoe hoger de inname van de visvetzuren EPA en DHA, hoe lager het risico. Dit blijkt uit een studie uitgevoerd door de Universiteit van Wageningen.
Aan de studie namen 21.342 personen deel in de leeftijd van 20 tot 65 jaar. De proefpersonen waren niet bekend met een hart- of vaataandoening. De onderzoeksperiode was 9 tot 14 jaar met een gemiddelde van 11,3 jaar.
Tijdens deze periode stierven in totaal 647 personen (3%). Van deze personen waren 82 overleden aan een hart- of vaataandoening waarvan de meerderheid (64 personen) een hartinfarct kreeg. Daarnaast hadden nog eens 252 proefpersonen een hartinfarct overleefd. Ingedeeld in kwartielen (25% deel) was de gemiddelde inname van de visvetzuren EPA en DHA 40, 84, 151 en 234 mg per dag. Voor de visconsumptie lag het gemiddelde van de kwartielen op 1,1; 4,2; 10,7 en 17,3 gram per dag.
Personen met de hoogste inname van EPA en DHA hadden 49% minder kans op het krijgen van een hart- of vaataandoening in vergelijking met personen met de laagste consumptie van deze omega 3-vetzuren. Daarnaast was het risico van een hartinfarct verlaagd met 62%. Ook werd een verband aangetoond tussen de inname van EPA en DHA en de mate van risicoreductie. Dezelfde resultaten werden gevonden voor de consumptie van vis. Er werd geen verband gevonden tussen de inname van vis(olie) en de kans op een niet-fataal hartinfarct.
Vis en gebruik van visoliecapsules blijkt de kans op sterfte aan een hart- of vaatziekte aanzienlijk te verkleinen. Hierbij geldt: hoe hoger de inname van EPA en DHA, hoe lager het risico. Eerdere studies lieten al gunstige effecten zien van visolie op de ontwikkeling van de foetus, gewrichten, gedrag en stemming en ter voorkoming van diverse vormen van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen