Visolie activeert anti-diabetesgenen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Visolie kan het risico van diabetes verkleinen en de insulinegevoeligheid verbeteren. Onderzoek heeft uitgewezen dat de activering van bepaalde genen door omega 3-vetzuren hierin een rol spelen.
De peroxisome-proliferator-activated receptor ? (PPAR?) speelt een rol bij de differentiatie van vetcellen en de insulinegevoeligheid. Hiervoor moet PPAR? echter eerst geactiveerd worden door een verbinding te vormen met een andere stof. Om de rol van omega 3-vetzuren in deze activering te onderzoeken, kreeg een groep transgene muizen met PPAR? van varkens in hun skeletspieren vier maanden lang een voeding rijk aan verzadigde vetten of visolie voorgeschoteld.
Bij de muizen op het visoliedieet werd een toename in de expressie van de genen van invloed op de vetcellen en glucoseopname waargenomen. Als gevolg hadden deze muizen een lagere bloedsuikerspiegel. Bovendien trad er een toename op van de expressie van GLUT4, een koolhydraattransporter, in de spieren. Dit kan leiden tot een verhoogd glucoseverbruik.
Omega 3-vetzuren uit visolie zijn dus in staat PPAR? te activeren door aan deze receptor te binden. Hierdoor verbetert het glucoseverbruik en de opname ervan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen