Visolie bij dialysepatiënten

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij dialysepatiënten vermindert visolie de adrenale hyperactiviteit tijdens toediening van orale glucose. Het glucosemetabolisme en de insuline-activiteit worden echter niet beïnvloed.
Patiënten die nierdialyse ondergaan hebben een verhoogde kans op hartaandoeningen die te wijten zijn aan een toename van de adrenale activiteit en insulineresistentie.
Tijdens de studie kregen 8 dialysepatiënten gedurende 3 weken een visoliesupplement van 1,8 gram per dag (EPA en DHA). Aan het begin en na 3 weken werd het glucosemetabolisme gedurende 6 uur geobserveerd na toediening van 1 gram glucose per kilogram lichaamsgewicht.
Het energieverbruik nam gedurende de laatste 2 uur van het experiment significant toe na toediening van de glucose. Gelijktijdig nam de concentratie van catecholaminen waaronder van adrenaline significant toe. Dit duidt op een mogelijke adrenale hyperactiviteit. Suppletie met visolie leidde tot een stijging van de lichaamstemperatuur en de adrenalinespiegel. De noradrenalineconcentratie nam niet toe. Visolie bleek geen invloed te hebben op het glucosemetabolisme of de verbranding van voedingsstoffen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.