Visolie en beweging gaan ontstekingen tegen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met visolie gaat de productie van zuurstofradicalen tegen die vaak gezien worden bij hart- en vaatziekten. Een bewegingsprogramma liet geen effect zien.
Dit bleek uit een studie met 50 personen. In willekeurige groepen verdeeld kregen zij gedurende 12 weken dagelijks placebo of 6 gram DHA-rijke visolie. Deze visolie bevatte in totaal 2 gram omega 3-vetzuren met een verhouding EPA:DHA van 1:4. Daarnaast werden zij willekeurig verdeeld om gedurende 12 weken deel te nemen aan een sportief programma of om de gebruikelijke fysieke activiteit te onderhouden. Het sportieve programma bestond uit 3 maal per week een wandeling van 45 minuten met een intensiteit van 75% van het maximale aantal hartslagen.
Zowel suppletie met visolie als deelname aan het sportieve programma had na 12 weken geen effect op de productie van cytokinen door de T-cellen en monocyten in het bloed. Suppletie met visolie had, in tegenstelling tot deelname aan het sportieve bewegingsprogramma, een verlagend effect op de productie van superoxide-anionen. Hierbij liet de productie van superoxide-anionen een sterkere daling zien naarmate de hoeveelheid opgenomen DHA in de rode bloedcellen groter was.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen