Visolie ongunstig bij hartritmestoornissen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Bij patiënten met een geïmplanteerde defibrillator wegens herhaalde ventriculaire tachycardie of ventrikelfibrilleren neemt het risico van een aritmie toe bij gebruik van een visoliesupplement. Dit is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers.
In eerdere onderzoeken bleken omega 3-vetzuren de kans op plotselinge hartdood te verminderen. Dit werd toegeschreven aan een vermindering van fatale hartritmestoornissen.
Aan het onderzoek deden 200 patiënten mee. De helft kreeg dagelijks 1,8 gram visolie met 72% omega 3-vetzuren, de andere helft kreeg een placebo. Ze werden gemiddeld 718 dagen gevolgd. Er werd gekeken wanneer de defibrillator wegens een ritmestoornis voor het eerst ging werken en hoe vaak de ritmestoornis optrad.
Met 6, 12 en 24 maanden had de defibrillator in de visoliegroep bij meer patiënten gewerkt dan in de placebogroep, 46%, 51% en 65% tegen 36%, 41% en 59%. In de subgroep van 133 patiënten met ventriculaire tachycardie waren deze percentages nog hoger, 61%, 66% en 79% in de visoliegroep tegen 37%, 43% en 65% in de placebogroep. De kans op herhaling bleek ook groter in de visoliegroep.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.