Visolie stimuleert vetverbranding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De inname van visolie kan overmatige vetopslag voorkomen door beïnvloeding van de energiestofwisseling in bruin en beige vetweefsel. Dit blijkt uit een studie van Japanse wetenschappers van de Kyoto Universiteit die ontdekten dat er niet alleen bruin en wit, maar ook beige vetweefsel bestaat.

De wetenschappers stelden muizen bloot aan verschillende voedingspatronen. In een groep kregen de muizen voeding met extra visolie. De inname van visolie ging gepaard met een toename van de zuurstofconsumptie en een verhoging van de lichaamstemperatuur. De muizen die visolie kregen namen 5% tot 10% minder toe in lichaamsgewicht en 15% tot 25% minder in vetpercentage in vergelijking met muizen die geen visolie kregen.

Bruin en beige vetweefsel speelt een voorname rol bij de regulering van de energiebalans. De thermogenese die plaatsvindt onder invloed van het vetweefsel wordt gereguleerd door het zogenaamde mitochondrial uncoupling protein 1 (UCP1), dat zich bevindt in bruine en beige vetcellen. Dit wordt uiteindelijk gecontroleerd door het sympathische zenuwstelsel. Onder invloed van visolie werd een verhoogde expressie gezien van UCP1 en β3 adrenerge receptoren in bruine en beige vetcellen.

Visolie stimuleert de expressie van UCP1 in bruine en beige vetcellen via het sympathische zenuwstelsel met als gevolg een verbetering van de vetstofwisseling en een verminderde vetopslag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen