Visolie tegen veneuze trombo-embolie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Een hoge visconsumptie gecombineerd met omega 3-supplementen kan het risico van veneuze trombo-embolie (VTE) significant verkleinen. Tot VTE behoren de ziektebeelden longembolie en diep veneuze trombose.

Bij bijna 24.000 deelnemers aan de Noorse Tromsø studie werd in 1994/1995 bijgehouden wat hun visinname was en of ze visoliesupplementen gebruikten. De deelnemers waren in de leeftijd van 25 tot 97 jaar. Tot eind 2010 werd geregistreerd hoe vaak de diagnose VTE werd gesteld.

Tijdens de volgperiode van ongeveer zestien jaar werd 536 keer VTE gediagnosticeerd. Deelnemers die minimaal drie keer per week vis aten hadden in vergelijking met personen die een tot twee keer per week vis consumeerden 22% minder kans op VTE. Wanneer personen met een hoge visconsumptie (≥3 keer p/w) ook nog visoliesupplementen gebruikten nam het risico van VTE significant af met 48%.

Het werkingsmechanisme van omega 3-visvetzuren bij de preventie van VTE is nog niet geheel opgehelderd. Wel is er bewijs dat onder invloed van omega 3-visvetzuren de plaatjesaggregatie afneemt. Dit proces speelt vermoedelijk een rol bij de preventie van VTE.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen