Visolie wellicht nuttig bij metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een studie met SH-ratten werden de effecten van visolie op metabole parameters en de expressie van het membraaneiwit CD-36 onderzocht. Het CD-36 kwam in eerdere studies naar voren als een belangrijke component in de vetzurenhuishouding en de insulinegevoeligheid. Defecten in CD-36 bleken geassocieerd met verhoogde triglyceriden en insulineresistentie. Gevonden werd dat SH-ratten lagere CD-36mRNA niveaus, hogere systole bloeddruk, hogere insulinewaarden, vrije vetzuren en triglyceriden hebben dan normale ratten.
SH-ratten werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een voeding met 7,5% sardineolie met 11% EPA en 7 %DHA. De tweede groep kreeg een controlevoer met 7,5% maïs-canolaolie.
Na 6 weken had de visoliegroep significant verlaagde waarden voor insuline, vrije vetzuren, triglyceriden, totaal-cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, totaal lipiden en voor bloeddruk. Voorts waren de CD-36mRNA niveaus toegenomen.
Uit de resultaten kan geconcludeerd worden dat suppletie met visolie effectief kan zijn in de preventie en behandeling van metabool syndroom, een aandoening die in de hele wereld een belangrijke oorzaak is van ziekte en overlijden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.