Vispopulaties bedreigt door medicijnen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Regenboogforellen die blootgesteld worden aan rioleringswater blijken bloedconcentraties van medicamenten te hebben die gelijk zijn aan doseringen die bij mensen worden toegepast. Vooral medicijnen met progesteron zoals levonorgestel vormen een bedreiging voor de voortplanting van vissen. Dit blijkt uit Zweeds onderzoek.
In de studie werden bloedspiegels bij regenboogforellen bepaald die waren blootgesteld aan rioleringswater. Daarnaast werd op basis van de vetminnende eigenschappen van de stoffen een voorspellende waarde gegeven voor de mogelijke concentraties. De forellen werden gedurende 14 dagen blootgesteld aan onverdund rioleringswater op drie plaatsen in Zweden. De concentratie van 25 medicamenten werd geanalyseerd.
Van 16 medicijnen waren de bloedspiegels hoger dan 1/1000 van de concentraties die gevonden worden bij personen die farmacologisch behandeld worden. De concenrtatie levonorgestel bleek veel hoger te zijn dan bij vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken. Een andere studie toonde reeds aan dat een biljoenste deel van een gram per liter water voldoende is om de voortplanting van vissen te bedreigen.
De huidige studie geeft handvaten voor de inrichting van een milieuvriendelijkere leefomgeving. Zo kan door verwijdering van progesteronbevattende stoffen uit het oppervlaktewater de voortplanting van vissen veilig worden gesteld.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen