Visvetzuur verbetert geheugen ouderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Ouder worden gaat vaak gepaard met een verslechterd vermogen om informatie op te slaan en terug te halen. Uit nieuw klinisch onderzoek blijkt nu dat suppletie met het visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) deze ontwikkeling mogelijk kan helpen tegengaan.
DHA is het belangrijkste omega 3-vetzuur in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij de zenuwfunctie. De studie betrof 485 gezonde ouderen met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar en lichte geheugenproblemen. Ze werden, in willekeurige groepen verdeeld, gedurende 6 maanden dagelijks gesuppleerd met ofwel 900 mg DHA, ofwel een placebo.
Na 6 maanden bleken de deelnemers die DHA hadden genomen, ten opzichte van de situatie bij aanvang, significant minder fouten te maken bij een test die informatie geeft over het leervermogen en de geheugenfunctie. Deze verbetering bleek tweemaal zo groot als die in de placebogroep en kwam grofweg neer op een ‘verjongingseffect' van ongeveer 3 jaar. Daarnaast bleek DHA-suppletie ook nog een gunstig effect op het hart te hebben. Dit uitte zich in een significant gedaald aantal hartslagen per minuut.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen