Visvetzuur verbetert geheugen ouderen

Ouder worden gaat vaak gepaard met een verslechterd vermogen om informatie op te slaan en terug te halen. Uit nieuw klinisch onderzoek blijkt nu dat suppletie met het visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) deze ontwikkeling mogelijk kan helpen tegengaan.
DHA is het belangrijkste omega 3-vetzuur in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij de zenuwfunctie. De studie betrof 485 gezonde ouderen met een gemiddelde leeftijd van 70 jaar en lichte geheugenproblemen. Ze werden, in willekeurige groepen verdeeld, gedurende 6 maanden dagelijks gesuppleerd met ofwel 900 mg DHA, ofwel een placebo.
Na 6 maanden bleken de deelnemers die DHA hadden genomen, ten opzichte van de situatie bij aanvang, significant minder fouten te maken bij een test die informatie geeft over het leervermogen en de geheugenfunctie. Deze verbetering bleek tweemaal zo groot als die in de placebogroep en kwam grofweg neer op een ‘verjongingseffect’ van ongeveer 3 jaar. Daarnaast bleek DHA-suppletie ook nog een gunstig effect op het hart te hebben. Dit uitte zich in een significant gedaald aantal hartslagen per minuut.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+