Vitamine A beschermt tegen gespleten gehemelte

Voldoende vitamine A tijdens de zwangerschap verlaagt het risico van de ontwikkeling van een gespleten gehemelte bij het ongeboren kind, zo vonden Noorse onderzoekers van de Universiteit van Oslo.
De studie betrof 535 vrouwen die tussen 1996 en 2001 een kind hadden gekregen met ofwel alleen een gespleten gehemelte (188) ofwel een gespleten lip al dan niet in combinatie met een gespleten gehemelte (347). Zij werden vergeleken met 693 vrouwen die in dezelfde periode kinderen kregen zonder deze afwijkingen (controlegroep).
De kinderen van de vrouwen met de hoogste vitamine A-inname tijdens de zwangerschap hadden, vergeleken met de kinderen van moeders met de laagste inname, 53% minder kans op een gespleten gehemelte (zonder gespleten lip). Er werd geen verband aangetoond tussen de totale vitamine A-inname en een gespleten lip (mét of zonder gespleten gehemelte). Dit ondersteunt de theorie dat de twee afwijkingen verschillende oorzaken hebben.
Aanvullend wijzen de onderzoekers op het gevaar van een te grote inname van vitamine A voor een gezonde ontwikkeling van de foetus. Onder de 5% vrouwen met de hoogste dagelijkse inname (gemiddeld 3,8 mg per dag) bleek de kans op een kind met de genoemde afwijkingen echter niet te zijn verhoogd.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+