Vitamine A en lycopeen bij astma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Personen met astma hebben mogelijk baat bij suppletie met vitamine A en lycopeen of een voldoende inname van deze stoffen met de dagelijkse voeding.
Dit bleek uit een studie waaraan 40 personen met astma en 56 gezonde controlepersonen deelnamen. Het bleek dat de personen met astma significant lagere concentraties vitamine A en lycopeen in het bloed hadden vergeleken met de controlepersonen. De gemiddelde concentratie lycopeen in het bloed van de personen met astma was 0,10 micromol/l tegenover 0,16 micromol/l in dat van de controlepersonen. Op dezelfde wijze was de gemiddelde concentratie vitamine A in het bloed van de personen met astma 2,38 micromol/l tegenover 3,06 micromol/l in het bloed van de controlepersonen. Er werden geen verschillen gevonden in de concentraties vitamine E en bètacaroteen in het bloed van de personen met astma vergeleken met de controlepersonen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen