Vitamine A-suppletie: geen invloed op moeder- en kindersterfte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In tegenstelling tot eerdere studies blijkt vitamine A- en bètacaroteensuppletie tijdens de zwangerschap niet tot een reductie van moeder- en kindersterfte te leiden. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in de JAMA.
In de periode van 2001 tot 2007 werden de pasgeborenen van meer dan 125.000 zwangere vrouwen in Bangladesh (leeftijd van 13 tot 45 jaar) gedurende 3 maanden gevolgd. De vrouwen kregen vanaf het eerste trimester van de zwangerschap tot 12 weken na de bevalling 7 mg vitamine A als retinolpalmitaat, 42 mg bètacaroteen of een placebo.
De moeder- en kindersterfte verschilde niet significant tussen de suppletiegroepen en de placebogroep. Vitamine A-suppletie leidde - in tegenstelling tot bètacaroteen en de placebo - tot een toename van de retinolconcentratie in het bloedplasma en tot een afname van nachtblindheid. In ontwikkelingslanden komt een vitamine A-tekort frequent voor. Het kan leiden tot nachtblindheid, een verhoogde kans op infecties en sterfte.
Wekelijkse suppletie met vitamine A of bètacaroteen aan zwangere vrouwen in Bangladesh leidde niet tot een daling van de moeder- en kindersterfte. Mogelijk wordt het effect van de suppletie beïnvloed door de ernst van de deficiëntie, de mate van ondervoeding en andere factoren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen