Vitamine A tekort en geboorteafwijkingen longen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Geboorteafwijkingen in de ademhalingsorganen kunnen verbonden zijn met zowel genetische factoren als voedingstekorten tijdens de zwangerschap. Bekend zijn ontwikkelingsdefecten zoals tracheo-oesofagale fistula, pulmonaire hypoplasie en onvoldoende vorming van longen, die het gevolg zijn van vitamine A-tekort en aangeduid worden als ‘vitamine A deficiëntiesyndroom' .
Hoewel reeds lang bekend is dat vitamine A, in de bioactieve vorm retinoïnezuur in verhoogde mate verbruikt wordt tijdens de allereerste ontwikkelingsfase van de longen van het embryo, bleef het biochemisch mechanisme onbekend.
Door onderzoekers van Boston University School of Medicine werden de vroegste stadia van de ontwikkeling van de longen bij muizen met vitamine A-tekort bestudeerd. Zij identificeerden genen die onder controle staan van vitamine A en stelden hun respectievelijke rol en hierarchie in dit proces vast.
Vitamine A blijkt te functioneren als coördinerende substantie op twee genetische routes. Verstoring van de interacties vormen uiteindelijk de moleculaire basis voor de ontwikkelingsdefecten in de ademhalingsorganen zoals gerapporteerd voor vitamine A-tekort tijdens de ontwikkeling van de foetus.
De onderzoekers merken op dat de klinische relevantie van vitamine A-tekort niet overschat kan worden, aangezien het de derde meest voorkomende voedingsdeficiëntie in de wereld betreft, die vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd in de ontwikkelingslanden treft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen