Vitamine B12 gunstig tegen aften

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met vitamine B12 laat aften in de mond sneller genezen, ongeacht de aanvankelijke B12-spiegel van de patiënt. Dit blijkt uit Israëlisch onderzoek.
Een groep van 58 proefpersonen kreeg gedurende een periode van zes maanden voor het slapen gaan ofwel een zuigtablet met 1000 mcg vitamine B12 ofwel een placebo.
Na 5 en 6 maanden suppletie daalde het aantal uitbraken, het aantal zweren in de mond en de pijnbeleving significant door vitamine B12. Deze effecten waren onafhankelijk van de concentratie vitamine B12 die de proefpersonen in deze groep aan het begin van het onderzoek in hun bloed hadden. Aan het einde van de onderzoeksperiode had 74% van de B12-groep geen last meer van aften. In de controlegroep was dit 32%, een significant verschil. In de controlegroep daalde het aantal uitbraken, het aantal zweren in de mond en de pijnbeleving aanvankelijk, maar deze waarden stegen weer naarmate het einde van het onderzoek naderde.
Ongeveer 25% van de bevolking heeft regelmatig aften in de mond. Vitamine B12-suppletie blijkt een eenvoudige, goedkope en veilige aanpak van een veelvoorkomend probleem.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen