Vitamine B12 óók bij preventie open ruggetje

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een tekort aan foliumzuur is een bekende risicofactor voor neurale buisdefecten. Uit onderzoek is nu gebleken dat ook een lage vitamine B12-spiegel van de moeder de kans op het krijgen van een baby met een open ruggetje vergroot.
De onderzoeksgroep bestond uit 36 Egyptische vrouwen, die zwanger waren van een baby met een open ruggetje of die een baby hadden gekregen met een neurale buisdefect. Zij werden vergeleken met een controlegroep van 35 Egyptische vrouwen, die zwanger waren van een gezond kind of die een gezond kind hadden gekregen.
Het homocysteïnegehalte was in de onderzoeksgroep significant hoger dan in de controlegroep. Het foliumzuurgehalte was vergelijkbaar in beide groepen. De vitamine B12-spiegel was echter significant lager in de onderzoeksgroep vergeleken met de controlegroep. Bovendien bleek de lage vitamine B12-spiegel samen te hangen met een twee- tot driemaal verhoogd risico van neurale buisdefecten.
Deze resultaten laten zien dat naast foliumzuur óók vitamine B12 dient te worden betrokken in de voorlichting aan families met een voorgeschiedenis van neurale buisdefecten. De onderzoekers onderstrepen het belang van suppletie met foliumzuur en vitamine B12 tijdens de zwangerschap.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen