Vitamine B12-tandpasta voor veganisten

Het gebruik van tandpasta waaraan vitamine B12 is toegevoegd kan bijdragen aan een verbetering van de vitamine B12-status van veganisten.

Aan de twaalf weken durende studie namen 76 veganisten deel waarvan er uiteindelijk 66 de studie voltooiden. Ze werden in een suppletie- en placebogroep verdeeld en kregen tandpasta waar al dan niet vitamine B12 aan toegevoegd was. Voor en na de interventieperiode werden de serum- en plasmaconcentraties van vitamine B12, holotranscobalamine (marker voor vitamine B12-spiegel), homocysteïne en methylmalonzuur gemeten. Verhoogde concentraties van homocysteïne en methylmalonzuur duiden op een tekort aan de vitamine.

In de suppletiegroep waren na twaalf weken de concentraties vitamine B12 en holotranscobalamine significant hoger dan in de placebogroep. In de suppletiegroep namen de concentraties vitamine B12 en holotranscobalamine met respectievelijk 81 pmol/l en 26 pmol/l toe. In de placebogroep werd een afname gezien van vitamine B12 en holotranscobalamine met respectievelijk 27 pmol/l en 5 pmol/l. Er werd een significant verschil gezien in de methylmalonzuurconcentraties van beide groepen; in de suppletiegroep was deze na twaalf weken significant lager dan in de placebogroep. Tevens nam de homocysteïnespiegel af onder invloed van de vitaminetandpasta. Dit was niet het geval bij gebruik van de gewone tandpasta.

Tandpasta waaraan vitamine B12 is toegevoegd kan bijdragen aan een verbetering van de B12-status van veganisten. De vitamine wordt effectief via het mondslijmvlies opgenomen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login